Step7 project létrehozása

(2. rész)

Az első rész itt olvasható

DP eszköz elhelyezése

Helyezzünk el egy profibuszos eszközt is a rendszerben. Ez legyen egy ET200M DP egység, amivel távoli helyre S7-300 modulokat telepíthetünk.Ehhez indítsuk el a HWconfig programot.
Itt láthatjuk az UR0 rack-et, amiben a CPU és a hozzá kapcsolt bővítő modulok vannak. A CPU alatt egy DP feliratú sor látható, ami valójában a CPU része, azaz annak DP (profibusz) csatlakozója. Készítenünk kell egy ún. master system-et, amire majd DP-s eszközöket lehet kapcsolni.

Kattintsunk jobb egér gombbal a CPU rack DP sorára és a megjelenő menüből válaszzuk az Add Master System pontot:


Vigyázat, ha nem a DP bejegyzésre kattintottunk, akkor ez a menüpont tiltva lesz!
A művelet hatására keletkezik egy drót:Most nyissuk  meg a katalógust (View/Catalog, vagy Ctrl-K). Abban nyissuk ki a PROFIBUS DP elemet, a listában keressük meg az ET200M-et, azt is nyissuk ki, keressük meg az IM 153-1-et, aminek rendelési száma 6ES7 153-1AA83-0XB0. Ragadjuk meg a bal egérgombbal és dobjuk rá a Master systemre. Vagy jelöljük ki a master systemet majd kattintsunk duplán az IM153-1-re.Azonnal megnyílik egy ablak. Ebben az ablakban be kell állítani az imént elhelyezett interfész modul DP címét. Maradjon 1, nyomjuk meg az Ok gombot.    Most már a master systemre csatlakozik az ET200M illesztő, ami meg is jelenik a hw config ablakban:


Ha kijelöljük (szimpla bal katt a modulon) akkor az alsó táblázat átvált üresre. Ebben a táblázatban jelennek meg azok a ki és bemeneti modulok, amelyeket az ET200M mellé rakunk. Ez kezdetben üres. Ide legalább egy modult kötelezően le kell rakni (addig nem engedi elmenteni). A szükséges modulokat szintén a katalógusból rakhatjuk át fogd és dobd technikával. Célszerű a katalógusban az IM153-1 alatt megjelenő választékból tallózni, mert itt olyan modulok vannak amelyeket rakhatunk ET200M mellé (vannak ugyanis olyanok, amelyeket csak közvetlenül a CPU rackre tehetünk rá).
Ha a HW katalógusból kijelölünk egy modult, zöldre váltanak azok az üres modul helyek ahova lerakhatjuk az adott modult (5.4-es Step7 esetén):Amikor digitális ki vagy bemeneti modult helyezünk el az ET200M mellett, a ki és bemenetek címeit ugyanúgy oszthatjuk ki mint amikor CPU mellé raktuk le őket.
A PLC programban is teljesen közönséges ki és bemenetek lesznek, kezelésük nem tér el a CPU mellé rakott modulokon lévő ki és bemenetek kezelésétől.
Az ET200M távoli I/O-k buszról való leválására azonban érdemes hibakezelő OB-kat készíteni, hogy a programot felkészítsük arra az esetre ha az ET200M-mel való kommunikációval probléma lenne. A DP eszközök leválásával foglalkozó hibakezelő blokkal kapcsolatos írás itt található.
Ha semmilyen hibakezelő OB blokkot nem írunk, akkor a CPU STOP állapotba kerül minden olyan esetben amikor az ET200M-mel elveszti vagy újra létrehozza a kapcsolatot (természetesen a rendszer indítása kivétel).
Itt jegyzem meg, hogy az ET200M mellett még sokféle ET200 távoli perifériát vagy egyéb eszközt, DP állomást (hajtás vezérlőt, távadót, stb) tehetünk a buszra.Kapcsolódó cikkek:
Az S7 PLC programozása
S7 tippekSzirty