Siemens simatic operátorpanelek programozása

Jegyzetek (1. rész)Ez a jegyzet letölthető PDF formátumban
Bevezető
Ez a leírás néhány Siemens gyártmányú OP bemutatásával nyújt betekintést az operátorpanelek programozásába Simatic S7 300/400 PLC programok és példák segítségével.
A leírás nem nyújt teljes körű, mindenre kiterjedő információt . Csak azokról a funkciókról és lehetőségekről szól, amelyekkel a gyakorlatban is találkoztam és alkalmaztam.
A dokumentumban található példák a ProTool és a Step7 programok segítségével készültek.
Az OP
Az operátorpaneleket (OP) PLC vezérlésű rendszerekben használják. Az OP egy önálló készülék billentyűzettel, kijelzővel, saját processzorral és kommunikációs lehetőségekkel. Feladata az, hogy kapcsolatot biztosítson a berendezés és a kezelő között. Az OP lehetőséget biztosít a vezérlés beállításainak módosítására, lehetővé teszi a rendszer állapotának kijelzését, működésének nyomon követését. Hibaüzeneteket jeleníthet meg. Az OP-ra alkalmazzák a HMI (Human Machine Interface) rövidítést is.
Az operátorpanel programozható. Bár pontosabb meghatározás lenne rá az hogy paraméterezhető, mivel többnyire objektumok elhelyezésével és azok tulajdonságainak beállításával lehet létrehozni az alkalmazás által megkívánt funkciókat.

A Siemens az OP-k igen széles választékát gyártja. Kezdve a csak szöveg kijelzésére alkalmas, egyszínű két soros kijelzővel rendelkező típussal, egészen a WinCE alapú nagy felbontású, színes TFT kijelzővel szerelt grafikus érintőképernyős panelekig, nem beszélve a panel PC-kről.
A leírásban három, egymástól merőben eltérő típus példái szerepelnek.
OP7: 4*20 karakteres monokróm szövegkijelző
OP27: Monokróm grafikus kijelző
OP270: WinCE alapú, 256 színű TFT kijelzővel szerelt 640*480 felbontású operátorpanel
Egy közönséges PC-ből is lehet OP-t varázsolni a ProTool RT segítségével. A PC-s runtime HMI környezet létrehozása a WinCE alapú panelekéhez hasonló.

Az operátorpanel valamilyen kapcsolatban áll egy vagy több PLC-vel (RS232, RS422, RS485, MPI, Profibus, TTY, Ethernet, stb). Ezen a kapcsolaton keresztül az OP kiolvashatja és módosíthatja a PLC belső változóit.
Az OP általános képességei:
Az OP alkalmazását sok hasznos beépített gyári funkció segíti (nyomtatás, help szöveg, napló megjelenítése, jelszó és felhasználó kezelés, érték skálázás, átszámítás, stb.).

A Siemens OP-k nem csak Siemens PLC-kkel, hanem sokféle gyártó PLC-jével képesek együttműködni. Ez a leírás a Siemens Simatic S7 300/400 PLC család tagjával összekapcsolt operátorpanel konfigurálásról szól és a példák is ennek megfelelőek. Az egyes gyártók PLC-i (sőt, néha egyazon gyártó különböző típusa is) többé vagy kevésbé eltérnek egymástól. Az OP szempontjából ez az eltérés a PLC memóriaterületeinek és adattípusainak eltéréseként jelentkezik. Ezért a leírásban szereplő bizonyos ProTool képek másmilyenek lehetnek másfajta PLC kiválasztása esetén. Az OP működésének lényegén azonban ez nem változtat.

Az OP-k működése képernyő alapú. A programozó “képernyőterveket” készít. Ezeken a képernyőkön helyezi el a különböző objektumokat, mint pl. vonal és egyéb alakzatok, nyomógombok, adatbeviteli mezők, grafikonok, listák, szövegek. Az objektumok viselkedése és megjelenése a beállított tulajdonságoknak megfelelően alakul működés közben. Az output field pl. kiírja a tulajdonságainál megadott PLC adatterület tartalmát. Az oszlopgrafikon a PLC meghatározott belső változójának kiolvasott tartalma szerint áll be, stb.
Azoknak az objektumoknak, amelyeknek a PLC belső állapotához valamilyen köze van, meg kell adni a PLC megfelelő adatterületének címét, hogy a panel tudja milyen adatot olvasson ki a PLC-ből.
A kiolvasandó adatot nem közvetlenül az objektumoknak kell megadni, hanem minden olyan PLC változóhoz amelyet az OP bármelyik képernyőjén lévő objektum ír vagy olvas, egy-egy címkét (tag) kell létrehozni.
A TAG azonosítja a PLC-t, az adat PLC-n belüli címét és a típusát. A TAG tulajdonságainál beállítható alsó és felső határérték, és funkció is rendelhető hozzá (pl. adat átszámítási funkciók).
Az objektumoknál már csak a TAG nevét kell megadni. Ha másik objektumnak ugyanazzal a PLC adattal kell foglalkoznia, ugyanaz a TAG megadható a másik objektumnak is. (pl egy érték kijelzése számokkal és oszlopgrafikonnal). Az objektumok és a PLC között majdnem mindig ilyen címkék segítségével történik a hivatkozás. A kivételek közé tartozik OP típusától függően a funkcióbillentyűk és azok LED-jeire való hivatkozás, a trendek kezelése, a hiba és esemény üzenetek kezelése, receptek kezelése dátum és idő kiolvasása. Ezeket az adatokat ún. Areapointerek segítségével kell deklarálni. Az areapointerek nem csak egy meghatározott adattípusú PLC változóra, hanem a PLC-ben lévő nagyobb adatterületekre hivatkoznak (lásd később).
Az OP konfigurálását a ProTool nevű szoftverrel végezhetjük el. A ProTool-nak két üzemmódja van. Vagy önálló programként működik, vagy beleintegrálódik a Step7 Simatic Manager környezetébe. Természetesen ettől a ProTool még külön program marad, de ha az integráció be van kapcsolva, akkor a ProTool-t a Simatic manager a szárnyai alá veszi, és az OP szervesen beépül a Step7 projectbe. A ProTool-t is onnan lehet elindítani.
Ha az OP-t Simatic S7 300/400 környezetben használjuk és a Step7 segítségével végezzük a PLC-k programozását, előnyösebb a beintegrált módot használni.
Ha ezt a beállítást ki vagy be kapcsoljuk, akkor a ProTool egy figyelmeztető üzenet kíséretében újraindul.
Lépésről lépésre
Ha egy S7 rendszerbe operátorpanelt kell illeszteni, akkor előbb létre kell hozni a megfelelő Step7 projectet. Bele kell helyezni a megfelelő CPU típust és a buszokat. Ezután a NetPro-val (amihez pl. a Simatic Manager ablak CPU-ja alatti Connections ikonnal juthatunk el, vagy pl. a HW Config Options/Configure Network menüpontjával) elhelyezhetünk egy Simatic OP-t.
Az OP-t a NetPro katalógusából lehet kiválasztani (View/Catalog, vagy Ctrl-K). A katalógusban a Stations alatt található SIMATIC OP objektumot kell elhelyezni a képen látható módon.Az OP-t szimbolizáló objektum elindítja a ProTool-t ha megnyitjuk (dupla kattintás az objektumra, vagy jobb gomb > Open Object).
Az OP beállításait már a ProTool-ból kell elvégezni. Miután elindult, meg kell adni az OP típusát a megjelenő Project wizard segítségével. A pontos típust adjuk meg, mert ha később nem a beállítottnak megfelelő OP-t akarjuk használni, akkor sok nehézség adódhat és kárba veszhet a munka egy része.
A következő wizard ablakban meg kell adni azokat a PLC-ket, amelyekkel az OP kapcsolatban áll. Pontosabban egyet (ha egy buszon több is van, azt később beállíthatjuk). Az ablakban van egy Parameters gomb is.
Az OP PLC-hez kapcsolódásának módját lehet (és kell) beállítani a felbukkanó ablakban:
A Connect OP to network szekcióban felsorolja az eddig létrehozott buszokat, amelyek között az egérrel választhatunk, alatta a Choose communication peer/symbol list pedig a felül kiválasztott buszon már beállított eszközöket mutatja. Itt szintén egérrel lehet kiválasztani azt az eszközt, amelyikkel az OP-nak kommunikálnia kell majd (kommunikációs partner). Rendszerint ez egy CPU.
Ha valamelyik busz valamelyik eszközét kiválasztjuk, akkor annak paraméterei (jobb oldal) automatikusan beállításra kerülnek.
Kivétel az OP parameters rész, mert ott nekünk kell meghatározni, hogy az OP melyik kommunikációs portjára lesz rákötve a busz (Interface) és hogy az OP milyen buszcímet kapjon. Az OP címét mindig úgy kell beállítani, hogy olyan címmel a buszon lévő más eszköz nem rendelkezhet! (egy buszon nem lehet egy vagy több azonos című eszköz).
Ha a Define the parameters yourself-et választjuk, akkor a kommunikációs paramétereket kézzel lehet beállítani (nem veszi át a konfigurált busz vagy eszköz paramétereit). Hacsak nincs különleges körülmény, a megfelelő busz és peer partner kiválasztásával átvett paraméterek tökéletesen megfelelnek.
A project wizard folytatásával az utolsó oldalon rövid megjegyzést lehet fűzni az OP-hoz. A befejezés gombbal meg is tettük az első lépést az OP rendszerbe foglalásához, létrejött egy üres ProTool project.


A project ablakban fa struktúrába rendezve objektumokat találunk
A fa szerkezet minden eleme egy listát rejt majd, de az elemeket előbb létre kell hozni. A két részes project ablak jobb oldalán jelenik meg a bal oldalon kijelölt objektumhoz tartozó lista.
A lista tartalma függ az OP típusától. A szöveges OP-hoz (Pl. OP7) nem tartoznak grafikus elemek, nem ismeri a multiplex TAG-eket, nincs scheduler funkció, stb.
Az ikonok és listaelemek jelentése:Screens:

Képernyőtartalmak, amelyek majd gombnyomásra vagy a PLC-ből vezérelve megjelennek.

Az OP7 képernyő szerkesztője jelentősen eltér az OP27, OP270 szerkesztője által mutatott képtől. Elsősorban mert az OP7 csak szöveges kijelzésre alkalmas, grafikusra nem. Másodsorban mert az OP7 képernyőképei részekre (szekciókra) osztott, az OP27, OP270-nél pedig minden képernyő csak egyetlen összeállított kép lehet.

A szerkesztőben az OP gombjai is megjelennek, ezekhez itt lehet különböző funkciókat rendelniMessages:

Alarm és event üzenetek, amik automatikusan megjelennek amikor a hozzájuk rendelt bit a PLC-ben aktív lesz. A Messages egy lista, két elemmel, Alarm és Event, amikben az esemény és hibaüzeneteket írhatjuk meg a hozzájuk tartozó magyarázattal (help).Recipes:

Receptek (ez a leírás nem tárgyalja)Archives:

Arhívum. Windows alapú paneleken lehetőség van PLC változók változásainak, trendek adatainak és az üzenetek elmentéséreReports:

Riportok. Az OP-hoz kapcsolt nyomtató használata esetén van jelentőségük. „űrlapokat” lehet készíteni a nyomtatáshoz.Scheduler:

Ütemezett feladatok. Funkció hívható meghatározott időközönként rendszeresen vagy egy időpontbanTags:

Címkék. A PLC belső változóit, az OP számára fontos adatokat tartalmazó címeit tartalmazza, pontosabban azokra való hivatkozást és a tulajdonságaik leírását.Multiplex tags:

Címkék indirekt hivatkozással. Olyan PLC, vagy OP változókat azonosít, melyek tartalma alapján címez egy másik címkét.Scripts:

Szkriptek. A windows alapú OP-k VB szkriptjei, melyeket objektumokhoz és eseményekhez lehet hozzárendelni. Segítségükkel számításokat lehet végezni, objektumokat lehet mozgatni, stb.Trends:

Trendek, grafikonokGraphics:

Bittérképes grafikák. Ikonok, nyomógombok, szimbólumokm, séma és díszítő elemek, stbText/Graphics lists:

Szöveges és szimbólumos listákControllers:

PLC-k amelyekkel az OP kapcsolatban áll. Az OP egyszerre több PLC-vel is tarthatja a kapcsolatot, melyek belső változóit egymástól függetlenül megjelenítiArea pointers:

Területmutató definíciók. Leírók, amik az OP speciális funkcióihoz szükséges PLC adatterületeket deklarálják

Objektumok tulajdonságai

Általános tulajdonságok

A tulajdonságok csoportokba vannak rendezve, minden csoport külön fülön érhető el.
Minden objektumnak vannak tulajdonságai.
Az objektum fajtájától függ, hogy milyen tulajdonságokat lehet állítani, ezért a properties panel fülek ennek megfelelő tulajdonságcsoportokkal jelennek meg. Ebben a részben azok a tulajdonságok vannak felsorolva, melyekkel mindegyik objektum rendelkezik.

A General fül tartalma objektumtípus függő, de néhány itt található beállítás többféle objektumnál megtalálható:


Display a megjelenést befolyásolja. Ha a Transparent tulajdonságnál pipa van, akkor az objektumnak nem lesz háttere, a háttér ilyenkor átlátszó. Ha nincs pipa, akkor a Color fülnél beállított Background színű téglalap hátterében jelenik meg. Hogy ennek a téglalapnak legyen e kerete, azt a Border ki vagy bekapcsolt állapota dönti el, de mivel a keret a háttér része természetesen csak akkor lehet, ha a Transparent beállítás ki van kapcsolva. A 3D kapcsolóval a befoglaló téglalap háttér (amennyiben a hátteret nem átlátszóra állítottuk) három dimenziós hatást kap.
Az Adjust kapcsoló ha be van kapcsolva, a szövegobjektum méretét a betűméret és a szöveg hossza alapján a ProTool határozza meg. Ha kikapcsoljuk, akkor a szövegobjektum szabadon méretezhető.


Alignment a szöveg igazítását határozza meg, vagyis hogy a szöveget befoglaló kereten belül (a keret nem feltétlen látható) hova legyen illesztve.

Left: Balra
Center: középre (vízszintesen)
Right: Jobbra
Top: tetejéhez
Center: középre (függőlegesen)
Bottom: Aljához

(lásd még az objektumfajták leírásánál).

Font:
A szöveges objektum megjelenési tulajdonságait lehet beállítani: Betűtípus, méret, stb.Bizonyos objektumoknál egynél több szövegtulajdonsága állítható. Pl. Message view objektumnál külön állítható a fejléc betűtípusa és az üzenetlista betűtípusa. De ilyen objektum trend view is. Ilyen objektumoknál a Font beállítása fülön a Properties-ben lehet kiválasztani az objektum mely feliratainak betű tulajdonságait állítjuk.


Color:
OP27, OP270Színek. 16 alapszínből és 8 szabadon választott szín közül lehet közvetlenül választani.
Az Other Color... gombbal azonban ezen kívül bármilyen színt megadhatunk amit az OP-n megjeleníthető színek száma lehetővé tesz (OP270-nél 256 szín).

Category lista mutatja, hogy az adott objektum mely elemének a színe hogyan van beállítva. Ennek a listának a tartalma attól függ, hogy milyen típusú objektum szín beállításait látjuk.
Szövegnél pl.:BackColor a háttér színe, BorderColor a keret színe. Csak akkor van hatása, ha a háttér nem átlátszóra van beállítva. ForeColor az előtér színe, stb.
Szöveges objektumnál a Flashing kapcsoló bekapcsolásával a szöveget villogtatni lehet.
OP27-nél csak fekete és fehér szín beállításának van értelme, mivel a kijelző csak ezt a két színt képes megjeleníteni.

Attributes
OP27, OP270Az objektum színeit dinamikusan módosító beállítást lehet megadni.
A Multiplexing nyomógombbal megadható egy címke (tag) azaz egy PLC változó, aminek a pillanatnyi tartalma az Attributes fülnél általunk beállított összefüggések alapján módosítja az objektum megjelenítésének színeit.
Amennyiben olyan objektumról van szó, amihez tartozik a general fülnél tag (pl. input vagy output mező, vagy bargraph) és a Multiplexing-nél nem adunk meg címkét, akkor a beállított értékek arra a címkére fognak vonatkozni.
A képen látható beállítás szerint az objektum fekete alapon fehér betűkkel jelenik meg, ha a kiválasztott tag által hivatkozott PLC változó tartalma 0, 1 vagy 2. A háttér szürkére vált, ha a tartalom 3 vagy 4, fekete lesz az előtér és sárga a háttér ha a változó tartalma 5 és 10 közötti érték, és vörös a háttér 11 és 20 közötti értéknél.
A változó tartalma nem csak az előtér és hátérszínt változtathatja meg, hanem a villogtatást is ki/be kapcsolhatja a Flashing opcióval.
A háttérszín megváltoztatása hatástalan, ha az objektum háttere átlátszónak van beállítva!
Nem csak decimális értéktartományokhoz, hanem bináris állapothoz, vagy egy változó megadott bitjének állapotához is hozzá lehet rendelni a színek változtatását. Ezt a Type mezőben lehet beállítani.
Decimal
Értékek vagy tartományok adhatók meg tízes számrendszerben, címkének, amelyik az attributumokat módosítja, ilyenkor integernek illik lennie.
Binary
A címke egy bitje választható ki (0 és 31 között) amelyik 1 állapota aktiválja a beállított attributumot
Bit
Szintén egy bit választható ki, de a bit száma mellett annak bármelyik állapotát (0 vagy 1) hozzárendelhetjük az attribútumhoz.


Position
OP27, OP270Az objektum megjelenési helyét befolyásolni lehet a PLC-ből. Azaz mozgatni ha úgy tetszik.
A Position mezőkben azok a koordináta értékek vannak, ahova az objektumot elhelyeztük. Itt számokkal is meghatározhatjuk a pontos helyét, ha szükséges.
A Size mezőkben az objektum mérete van, ha az objektum méretezhető (pl. négyzet)
Az Offset mezőkben pedig beállítható X (vízszintes) és Y (függőleges) koordináták számára egy-egy eltolás, aminek az értékét egy-egy címke által hivatkozott érték fogja megadni. Így a PLC programjából az objektum mozgatható a kijelzőn.
Ha használjuk ezt a lehetőséget, akkor vegyük figyelembe, hogy a mozgatás sebességét korlátozza az offsetként megjelölt címke tulajdonságainál lévő acquistion cycle idő. Leggyakrabban az objektum az itt megadott gyakorisággal tudja változtatni a helyét.
Továbbá az objektum nem lóghat ki a képből. Amennyiben az offset értéke olyan nagy vagy kicsi, hogy az eredő koordináta a képterületen kívülre mutat, akkor az objektum a kép szélére kerül, de a képterületen belül marad.
Az OP koordinátarendszerének origója a kép bal-felső sarka. Az objektum koordinátája pedig az alakzatot befoglaló téglalap bal-felső sarka.

Name
OP27, OP270
Az objektum neve. A ProTool automatikusan nevet ad minden objektumnak (OBJECT_xxx, ahol xxx egy szám), de ezt a nevet itt át lehet írni. Bizonyos esetekben az objektum nevére kell hivatkozni (pl. a gombhoz rendelt keyboard operation for screen object funkcióknál), ilyenkor jól jön ha beszédes neve van.
Arra kell vigyázni, hogy két egyforma nevű objektum nem lehet a projectben. Bár erre a ProTool maga is vigyáz.

Enable
OP27, OP270Az objektum megjelenése befolyásolható egy címke értéke alapján.
Alapbeállítás a Display Always, vagyis mindig látható (kivéve természetesen ha egy másik objektum eltakarja).
A Hide (elrejtés) beállításnál ha a Tag: mellett megadott címke értéke a from (-tól) és a to (-ig) mezőkben megadott tartományon belülre esik, akkor az objektum nem jelenik meg a kijelzőn, ha a tartományon kívül van a címke értéke, akkor megjelenik.
Az Unhide hasonló, de fordított működésű: a tartományon belüli érték hatására megjelenik, tartományon kívül pedig eltűnik a kijelzőről.
Ha a címke, amit Tag: mezőben megadtunk nem egész típusú, hanem logikai érték, akkor a from és to mezőkben nem lehet tartományt megadni, csak a from mezőben a bit állapotát.
A fenti kép szerinti beállításnál az objektum megjelenik, ha a KommAll címke által hivatkozott tartalom 1 lesz.

Példa az Enable funkció felhasználására:
Ha valamilyen beállítás egy másik állapotától függ, eltüntethetjük a nem aktuális vagy hatástalan beállításokat. Pl. A csak kézi üzemmódban használható funkciók nem jelennek meg, csak amikor a berendezés kézi üzemmódban van.
Használható figyelmeztetésre is. Valamilyen PLC-beli feltétel teljesülésekor a kép közepén megjeleníthetünk egy nagy méretű piros villogó figyelmeztető feliratot.

Ha olyan abjektumról van szó, amelyik adatbevitelt is lehetővé tesz (pl. Input field, button, switch, slider, stb), akkor ezen a tulajdonság oldalon találunk egy Password level: mezőt is:Ezzel beállítható az a hozzáférési szint, ami a bevitel elvégzéséhez kell. Ha 0-ás szint van megadva (ez az alapérték) akkor a bevitel jelszó megadása nélkül is elvégezhető. Ha 0-nál nagyobb szint van beállítva és a felhasználó nincs bejelentkezve, vagy a megadott szintnél alacsonyabb hozzáférési szinten van, akkor ha az objektum segítségével állítani akarja a beviteli értéket, megjelenik egy ablak, ahol a panel kéri az itt megadott hozzáférési szinthez tartozó jelszót. Az állítás csak akkor történik meg, ha a kezelő a megadott szintre vagy a fölötti szintre bejelentkezett.

Functions
OP27, OP270Bizonyos objektumoknál eseményekhez funkciókat lehet rendelni. Esemény lehet az objektum kiválasztása, rákattintás, gomb megnyomása vagy felengedése beviteli mezőnél az érték megváltoztatása, stb, A funkció akkor hajtódik végre, amikor az adott esemény bekövetkezik.
A kép egy input mező Functions tulajdonságait mutatja. Ha az input mező kiválasztásra kerül (Select Field esemény), akkor két funkciót is végrehajt. Bekapcsolja az M404.6 nevű címke által meghatározott bitet a Set_bit funkcióval, utána átvált az EAList nevű képernyőre a Select_Screen_Fixed funkcióval.
Egy eseményhez tehát egynél több funkció is hozzárendelhető. Továbbá ugyanazon objektumnál különböző eseményekhez egyszerre különböző funkciókat lehet hozzárendelni. A meghatározott esemény bekövetkezésekor a funkciók fentről le sorrendben kerülnek végrehajtásra egymás után. A sorrend az Up és a Down gombokkal szabadon megváltoztatható.
Bővebben lásd a funkciók leírásánál.

Help text
OP7, OP27, OP270Azokhoz az objektumokhoz, amelyeket a kezelő kiválaszthat (nyomógombok, listák, input mezők) magyarázó szöveg rendelhető hozzá. Ez a szöveg akkor jelenik meg, ha az objektum ki van választva, és a kezelő megnyomja a panel HELP gombját.
A panel HELP jelzése világít, ha olyan objektum van kiválasztva, amelyikhez van segítő szöveg.
Mivel a képernyőkhöz is lehet help szöveget írni és a rajtuk levő objektumokhoz is, ha mindkettőhöz tartozik help, akkor a Help gombra az aktív objektum helpje jelenik meg. OP270-nél az objektumhoz tartozó help-nél Enter gombra előjön a képernyőhöz tartozó szöveg, újabb Enter visszavált az objektum help-jére.
Az objektumokhoz írt help szöveg win alapú paneleken megjeleníthető a Display_Help_Text funkcióval is, amit pl. Hozzárendelhetünk egy tetszőleges gombhoz.
Fontosabb objektumtípusok és tulajdonságaik

Text

Ha a képernyőszerkesztőbe egyszerűen beírunk valamilyen szöveget, az a kijelzőn statikus szövegként jelenik meg. Vagyis megjelenik amikor az adott képernyő látható az OP kijelzőjén (OP270-nél ez módosítható a text objektum enable tulajdonságánál). Általában a dinamikus objektumok köré írt magyarázó szövegek illetve a menü szövegei ilyenek.
Az objektumok tulajdonságait (objektumtól és a használt OP típusától függően) meg lehet határozni. Ezek a tulajdonságok nagyon eltérőek a különböző típusoknál.

OP7:
OP7szövegobjektumának egyetlen tulajdonságát lehet változtatni: villogjon vagy sem:
ikon a kijelölt szöveget villogtatja vagy a villogtatást megszünteti. A szerkesztő képernyőn a villogó szöveg áthúzott betűkkel jelenik meg. A beállítás elvégezhető úgy is, hogy a kijelölt szövegen jobb egérgombbal kattintunk és az előbukkanó menüből kiválasztjuk a Style/Flashing pontot.
OP27:
Itt három tulajdonság állítható: Font, Align, Style. Ezeket az objektumhoz tartozó előbukkanó menüvel érhetjük el. (OP27 használatakor a szövegnek nincs properties panelje).
Font:
Betűtípus, amivel a szöveg megjelenik a kijelzőn. A System/Fonts menüből elérhető párbeszédpanelen beállított betűtípusok közül lehet választani. (Ha az említett menüben utólag megváltoztatunk egy betűtípust, az hatással van minden olyan szövegre is amit korábban már leraktunk az átállított betűtípussal!).
Align:
Ha több objektum egymás takarásában van (átfedés), akkor ezzel a funkcióval legelőre (To The Front) vagy leghátra (To The Back) igazíthatjuk a szöveget, hogy az átfedések megfelelően takarják ki egymást.
Style:
Betűstílus, ami lehet inverz (fekete alapon fehér), aláhúzott, vagy villogó.
OP270:
Itt már tulajdonságok egész sorát találjuk. Ha egy szövegen jobb gombbal előbukkanó menüből kiválasztjuk a Properties pontot, vagy Alt-Enter-t nyomunk miközben a szövegobjektum van kiválasztva, akkor egy jegyzettömb típusú panel jelenik meg, ahol a szövegobjektum összes tulajdonságát megtaláljuk.

A kép egy Text objektum General beállításait mutatja. Leírását lásd az általános tulajdonságok leírásánál a fejezet elején).Graphics view

OP270:
Bittérképes grafika megjelenítése.Képet a képek listájából lehet választani (Graphics: ). Ha a megjeleníteni kívánt grafika nincs benne ebben a listában, akkor előbb létre kell hozni. Grafikai elem létrehozni a Grapics listában jobb gombbal előbukkanó menüben a Graphics insert... menüpont kiválasztásával lehet.
Itt két lehetőség van: vagy egy OLE windows objektumon keresztül illesztünk be grafikát, vagy betöltünk egyet file-ból. OLE választással azokat a grafikus objektumokat kezelni képes windows programokat tudjuk kiválasztani, amiket a ProTool Options | OLE preferences beállításánál beletettünk a Preferred applications listába.

A grafikus objektum általános tulajdonságai:
Transparent:
A kép lehet átlátszó, ha ez a kapcsoló be van kapcsolva. A kép eredetileg fehér színű részei átlátszóak lesznek.
3D:
Térhatású keret
Adjust:
Ha be van kapcsolva, akkor a kép szabadon méretezhető az egérrel. Ha nincs, a kép az eredeti pixelgrafikus kép méreteinek megfelelő méretben jelenik meg.

A Graphics View objektum megjeleníthető/eltüntethető, mozgatható egy PLC változó (TAG) segítségével.


Graphics

OP27, OP270
Egyszerű statikus kép.


Képet a képek listájából lehet választani (Graphics: ). Ha a megjeleníteni kívánt grafika nincs benne ebben a listában, akkor előbb létre kell hozni.
Nincsenek címkefüggő tulajdonságai, egyszerű statikus kép, amit pl. ikonként, nyomógombok funkciójának szimbolikus megjelölésére, vagy logóként használhatunk.
A Graphics objektum abban tér el a Graphics view objektumtól, hogy statikus, változók nincsenek rá hatással.

Color match with destination device:
Mivel a legtöbb színes OP csak korlátozott számú szín megjelenítésére képes, de egy file-ból beimportált kép akár 16 millió színű is lehet, ez a beállítás dönti el, hogyan jelenítse meg azokat a színeket, amelyeket nem lehet a kijelzőre kitenni. Similar color beállítás mellett a kijelzendő szín helyett a kijelző által megjeleníthető legjobban hasonlító színt jeleníti meg. Grid with error scratter beállítással pedig több pixelből, szórással próbálja összeállítani a kép eredeti színeit. Mivel mindkét módszer az eredeti kép színeinek torzulásához vezet, eleve olyan kép betöltése javasolt, amelyik a lehető legkevesebb színből áll és azok a színek azonosak vagy közel azonosak az OP által használt színekkel.

Smooth (anti-alias filter)
Az élek simítására szolgáló kapcsoló. A képen lévő erős kontrasztok összemosásával az élek simábbak lesznek.


Rectangle, Round rectangle, Circle, Polilyne

OP270
Négyszög, lekerekített négyszög, kör, sokszög.
Egyszerű grafikus objektumok sémák, rajzok, táblázatok, stb. rajzolásához.A négy objektumtípus általános (General) tulajdonságai közel egyformák, különbség a lekerekített négyszög Curve radius beállítása, ami a többinél nincs, és a Polyline Polygon/Polyline beállítása.
Line Style:
Vonal stílus, lehet folytonos, vagy szaggatott
Line Weight:
Vonalvastagság (csak folyamatos vonalnál állítható)
Background transparent:
Háttér átlátszósága. Ha ki van kapcsolva, akkor a síkidom területét belül a BackgroundColor színnel kitölti.
Curve Radius:
Csak lekerekített négyszögnél van. A sarkok lekerekítésének sugarát adja meg.
Polygon/Polyline:
Csak a Polyline objektumtípusnál. Polygon állásban egy zárt sokszöget rajzol az általunk megadott sarokpontokkal, Polyline állásban több töréspontos vonalat, ugyanazokkal a sarokpontokkal (ilyenkor az elsőnek és utolsónak megadott két sarokpontot nem köti össze, nem jön létre zárt idom).

Line

OP270
Vonal.


Line Style:
Vonal stílus, lehet folyamatos vonal, vagy szaggatott.
Line Ends:
Vonalvégek. A vonalvégeken lehet nyíl.
Line Weight:
Vonalvastagság (csak folyamatos vonalnál állítható)

Symbol library

OP270
Szimbólumkönyvtár


Egy gyári készletből kiválasztható grafikus szimbólum. A szimbólum általános tulajdonságaival címkéken keresztül módosítható a megjelenése (szín, megjelenítés helye, stb.)


Input/Output field

OP7, OP27


Kijelző és beviteli mező. Értékek kijelzésére vagy kijelzésére és módosítására való objektum.
OP7 és OP27 paneleknél annyiban tér el, hogy OP7 nem ismeri a tag multiplexing funkciót, ezért a Multiplexing gomb nincs az Input/Output field tulajdonság beállításai között.

Usage:
Csak Tag beállítású lehet
Field Type:
Input, Input/Output és Output beállítás lehetséges. Input beállításnál be lehet írni értéket, de nem jelzi ki a tartalmát. Input/Output beállításnál a pillanatnyi érték kijelzésre kerül, és módosítani is lehet azt. Output beállítás esetén az értéket csak kijelzi, a módosítására nincs lehetőség.
Ha a beállítás Input vagy Input/Output, akkor az Enable fülnél aktívvá válik egy Password level beállítás, amit 0-9 tartományban lehet állítani. Ez határozza meg a változtatáshoz szükséges jogosultsági szintet.
Field Length:
A kijelzett mező hossza ennyi karakter (vagy számjegy) megjelenítésre lesz elegendő.
Display:
Az érték megjelenésének formája. Decimal, Hexadecimal, Binary, String, Dec Dec, Text, Graphic választási lehetőségekkel.
Ha a Text vagy Graphic beállítást választjuk, akkor a beállító panelen megjelenik egy graphic list vagy Text list nevű mező, ahol a text vagy graphic típusú ki vagy beviteli objektumhoz hozzá lehet rendelni a kívánt graphic vagy text listát. (lásd a text list és Graphic list leírásánál).
Multiplexing:
(Csak OP27-nél) Indirekt címke kezelés.Egy listát lehet összeállítani ami címkéket tartalmaz. Az Index Tag mezőben beállított címke tartalma fogja eldönteni, hogy a címkék listájának hányadik elemét veszi alapul az Input/Output mező kezelésénél. Add gomb hozzáadja a listához a Multiplex Tag-nál bállított címkét, a Remove a kijelölt elemet törli a listából, az Up és Down gombok fel le mozgatják a listában a kijelölt elemet.
A képen látható példa szerint ha az IB64 címke hivatkozott értéke 0, akkor az Input/Output mezőben az AFB_14DBD32 nevű címke által hivatkozott PLC változó értéke jelenik meg, ha az IB64 értéke 1, akkor a VLT_CTWBit00 címke értéke, ha 2, akkor VLT_CTWBit01 értéke, és így tovább.

Input field

OP270OP270-nél a kijelzésre szolgáló és az adatbeviteli mezőt ketté választották, a két funkciót két különböző objektum valósítja meg.

Display:
A megjelenítés formája, ami lehet: String (szöveg), Decimal (tízes számrendszer beli), Hexadecimal (hexadecimális), Binary (bináris), Date (dátum), Time (idő), Date and Time (dátum és idő), Password (jelszó)
Decimal Places:
Tizedesek száma, azaz a tizedespont után megjelenő számjegyek. Csak akkor aktív, ha a Display Decimal beállítású.
Ha egy integer típusú címke értékét jelenítjük meg, akkor az egész szám Decimal Places-nél megadott számú számjegye tizedesként kerül kijelzésre. Tehát ha pl. a címke hivatkozott tartalma 44563 és Decimal Places-nek 3-at adtunk meg, akkor a 44563-as értéket 44.563-ként jeleníti meg. Fix pontos ábrázolásnál használatos.
Field Length:
A megjelenítésre felhasznált mező hosszúsága karakterben. Ha a címke által hivatkozott tartalom kijelzése nem lehetséges a megadott hosszúsággal, akkor a kijelzőn ezzel azonos számú # karakter (kettős kereszt) jelenik meg. Bináris megjelenítésnél a karakterek száma korlátozva van 1, 8, 16 vagy 32 karakterre, ami annyit jelent, hogy binárisan csak bitet byte-ot, szót és dupla szót jeleníthetünk meg.
Value:
A címke, ahova a beírt érték kerül.
Update continously:
Alaphelyzetben bekapcsolt, a címke hivatkozott értéke folyamatosan kijelzésre kerül. Ha ki van kapcsolva, akkor csak az input mező megjelenítéskori tartalmát írja ki, ha közben megváltozik, az nem látható.
Ha a hozzárendelt címke tartalmát csak a kezelő által beírt érték változtatja meg (a PLC vagy sript vagy funkció nem) akkor érdemes kikapcsolni.
Display:
A szokásos keret megjelenítés (Border), méretezési lehetőség (Adjust) és térhatás (3-D) ki és bekapcsolása.
Alignment:
A mezőben lévő szöveg igazítása a kerethez képest. Középre, le, fel, jobbra, balra.

Output Field

OP270
Numerikus kijelzés. Egy címke értékét írja ki a megadott számrendszerben és formában.
Ugyanolyan “gneral” tulajdonságokkal rendelkezik, mint az input field, de ez az objektum háttere lehet átlátszó is (Transparent kapcsoló).

Date/Time

OP270


Dátum és idő kijelzése illetve bevitele.
DATE_AND_TIME típusú címke tartalmának kijelzésére és módosítására való objektum.

Time:
A DATE_AND_TIME típusú címke időt (óra, perc másodperc) tartalmazó részének kijelzését kapcsolja ki és be.
Date:
A DATE_AND_TIME típusú címke dátumot (év, hónap, nap) tartalmazó részének kijelzését kapcsolja ki és be.
Long Date format:
Ha be van kapcsolva, akkor a hónapot névvel jeleníti meg, nem számmal. Csak akkor kapcsolható be, ha a Date: kapcsoló is be van kapcsolva.
Allow Edit:
Módosítás engedélyezése. Ha be van kapcsolva, akkor a mezőben megjelenő időt illetve dátumot a felhasználó módosítani tudja. Ilyenkor az objektum beviteli mezőként viselkedik.
(Az Enable fülnél ezt jogosultsági szint hozzárendelésével korlátozni lehet).
Data Source vagyis az adat forrása lehet:
Sytem time: a rendszer idő (az operátorpanel saját órája)
Tag: vagy címke.

Button

OP270
Nyomógomb. A button a képernyőn elhelyezett nyomógomb. Ha a képen több ilyen gomb, vagy a gomb mellett más kiválasztható elem is van, (pl. input mező), akkor a panel négy nyíl (vagy a TAB) billentyűjével egy keretet (focus) mozgatva lehet kiválasztani közülük egyet. A zöld Enter nyomógomb aktiválja a gombot. Ha az OP270-hez egér is csatlakoztatva van, akkor természetesen azzal is meg lehet nyomni az ilyen nyomógombot.
Az ilyen gombhoz ugyanúgy lehet funkciókat rendelni, mint a panel programozható gombjaihoz (pl. F1, K1, stb.).

Négy megjelenési formája lehet, amit a Display beállítás határoz meg a következőképpen:
Text:
A nyomógomb felirata egy fix szöveg. Ez a szöveg mindig látható a gombon ha a gomb objektum meg van jelenítve.
Text List:
A nyomógombon megjelenő szöveget egy text listából veszi egy Index tag for list or graphic list mezőben beállított címke hivatkozott tartalma alapján.A képen látható példa szerint, ha a LIST_2 lista az alábbi szövegeket tartalmazza:
0: Szöveg1
1: Szöveg2
2: Szöveg3
3: Szöveg4
Akkor az MW1 pillanatnyi tartalma szerinti szöveg látható a nyomógombon.
Azaz ha MW0 tartalma 0, akkor a gomb felirata Szöveg1 lesz, ha MW0 tartalma 1. akkor a gomb felirata Szöveg2 lesz, és így tovább.
Ha MW0 tartalmának megfelelő bejegyzés nincs a Text List-ben, akkor a nyomógombon nem lesz felirat.

Graphic:
A nyomógombra egy grafikus képet (ikont) lehet tenni. A képet a graphics listából lehet kiválasztani a Graphic mező segítségével. A kép kiválasztás után megjelenik az ablak alsó részében.Graphic List:
A nyomógombra egy kép (ikon) kerül. Ezt a képet egy graphic list-ből veszi egy Index tag for list or graphic list mezőben beállított címke hivatkozott tartalma alapján.
Tehát a text listához hasonló funkcióval bír, de a szöveg helyett ikonokat váltogat az index címke kiolvasott tartalma alapján.

A Focus width beállítással a kiválasztó keretet alkotó vonal szélességét lehet beállítani (a szám képpontot jelent).
A 3D kapcsolóval pedig térhatású (kidomborodó) effektus rendelhető a gombhoz.


Invisible button

OP270
Nem látható nyomógomb. Olyan nyomógomb, aminek nincs látható eleme, de a kiválasztását a Button objektumhoz hasonlóan egy keret (focus) segíti.
A Genral fülön egyetlen beállítása van, a Focus width ami a kiválasztó keret vonalszélességét határozza meg.
Az ilyen gombhoz is ugyanúgy lehet funkciókat rendelni, mint a panel programozható gombjaihoz (pl. F1, K1, stb.) vagy a button objektumhoz.
Arra használható, hogy a képernyő egyéb objektumait, vagy azok egy csoportját nyomógombfunkció segítségével kiválaszthatóvá tegyük (egyszerűen egy átlátszó gombot teszünk más objektumok fölé)

State button

OP270
A nyomógomb egy másik fajtája, eltérő lehetőségekkel.
Type: mezőben a gomb típusát háromféle lehetőség közül lehet kiválasztani.

PushButton:


Nagyon hasonló a normál Button-hoz, de a gomb felirata nem lehet text list alapú, és a gombra tett grafika sem lehet Graphic list alapú (csak közönséges Text vagy Graphic).

Push-button with checkback
Olyan nyomógomb, ami a lenyomott vagy felengedett állapotát visszajelzi a gomb felületén. A visszajelzés lehet szöveges, vagy grafikus. A lenyomott állapothoz egy külön szöveg vagy grafika rendelhető hozzá, a felengedett állapothoz egy másik.
Címke egyik típushoz sem tartozik közvetlenül, ha PLC bitet kell a gombhoz hozzárendelni, az funkciókkal végezhető el.

Switch
Nyomókapcsoló. Megfelel a Push-button with checkback típusnak azzal a különbséggel, hogy egy megnyomásra bekapcsol, újabb megnyomásra kikapcsol (ellentétben a másik két típussal, amelyik csak a nyomva tartás idejéig van bekapcsolva), és egy címke rendelhető hozzá.
A címke boolean típusú lehet és a kapcsoló bekapcsolt állapotában 1 lesz az értéke, kikapcsolva 0.

Switch

OP270
Az objektum egy tolókapcsolót szimulál. Megjelenése és működése is kapcslóhoz hasonló.Label:
Felirat a kapcsoló felső részén.
Direction:
Irány. Lehet vizszintes vagy függőleges irányú. Mindkét irány kétféle elhelyezkedéssel adható meg, hogy jobbról balra, balról jobbra, vagy lentről fel, fentről le működtetett kapcsoló legyen.
     
Text ON:
A bekapcsolt állapothoz tartozó felirat
Text OFF:
A kikapcsolt állapothoz tartozó felirat
Tag:
A címke aminek az állapotát a kapcsoló állása szerint állítja be.

A kapcsoló az állapotát színnel is jelzi. A Colors fülnél a BackColorOff és BackColorOn színeket veszi fel a kapcsoló háttere a címke állapotának (és a kapcsolókar helyzetének) megfelelően.

Text list és Graphic list

Olyan objektumok, amelyek egy címke értékét nem számmal jelzik ki, hanem szövegesen, vagy grafikusan.
A text list használatához előbb létre kell hozni egy elemet a Texts/Graphic lists-ben.

 
A bal oldali kép az OP7, jobb oldali az OP27/OP270 Text list properties ablakát mutatja.

A text list egy lista, amiben fel van sorolva az összes kijelzendő szöveg. A Text list objektum a hozzárendelt listából választja ki a címke értékének megfelelő szöveget és megjeleníti azt.
A graphic list annyiban tér el ettől, hogy a címke tartalmához grafikus ábrát lehet hozzárendelni szöveg helyett, természetesen csak grafikus képességekkel is rendelkező OP-n.
A text és graphic list az Input/Output field egy változata, amit a Display tulajdonság Text vagy Graphic beállításával lehet elérni. Lásd még az Input/Output field leírásánál.

OP7-nél csak fix értékekhez lehet szöveget hozzárendelni.
OP27/270-nél értéktartományokhoz is és lehetőség van nem boolean típusú címke bitjeire hivatkozni.

Symbolic Output Field

OP270
Az OP7-nél és OP27-nél használható Text list megfelelője OP270-nél. Itt külön objektumfajta látja el a szöveges és a grafikus ki és bemeneti lista feladatát. A Symbolic Output Field a csak kijelzésre szolgáló text list-nek felel meg.
Egy címke értékét szöveggel jeleníti meg. Ehhez egy text list-re is szükség van, ami tartalmazza hogy milyen érték mellett (vagy tartomány, vagy bit mellett) milyen szöveget jelezzen ki.Text List
Itt kell beállítani a text listából azt, amelyik a megfelelő szöveg-érték hozzárendeléseket tartalmazza.
Field Length
A kijelzett mező hosszát lehet korlátozni.
Ha Field Length rövidebbre van állítva mint amilyen hoszzú a leghosszabb szöveg a beállított text listában, akkor a Field Length-nél hosszabb szövegek helyett kettős keresztek jelennek meg (#####).
Index tag
Az értékre hivatkozó címke, ami a text listából a megjelenítendő szöveget kiválasztja.

Combo Box

OP270
Az OP7/OP27 Input/Output típusú textlist objektumának változata.
Combo Box egy szimbolikus beviteli mező. Segítségével egy címke tartalma módosítható úgy, hogy egy szöveglistából választjuk ki a kívánt értéknek megfelelő szöveget. Az objektum a címke által hivatkozott PLC változóba az objektumhoz rendelt text listában a választott szövegnek megfelelő értéket írja.
A Combo box a címke pillanatnyi értéke és a text list bejegyzések alapján ki is jelzi a megfelelő szöveget.Text List
Itt kell beállítani a text listából azt, amelyik a megfelelő szöveg-érték hozzárendeléseket tartalmazza.
Maximum Number of Visible Elements
A Combo box „lenyílik” amikor ki van választva, így láthatóvá válik a hozzárendelt text list néhány eleme. Ez az érték adja meg, hogy hány sor legyen látható maximum.
Ha a lista több sorból áll mint amekkora értéket itt megadtunk, akkor a lista görgethető lesz.Index tag
Az értékre hivatkozó címke, amit a Combo Box beállít és kijelez.
Update
Ha Continously kapcsoló be van kapcsolva, akkor az OP a címke értékét folyamatosan olvassa és annak változásait a Combo Box azonnal követi.
Ha ki van kapcsolva, akkor a Combo Box csak a képernyő megjelenésekor olvassa a címkét, ha annak tartalma ezután változik meg, a változást a kijelzett szöveg nem követi.


Graphic Box

A Combo Box grafikus változata, ahol egy graphic listben megadott listából lehet választani grafikus ikonok segítségével. Az objektum a megadott címke értékét is grafikusan, a graphic list alapján jelzi ki.
Más szóval a hivatkozott címke tartalmát grafikus szimbólumok kiválasztásával lehet beállítani, illetve ezek segítségével jelzi ki a címke pillanatnyi tartalmát.

Bar

OP270
A címke értékét grafikusan egy sávban jeleníti meg:


A sáv mérete a bar beállításainak megfelelő értéktartományon belül a címke által hivatkozott értékkel arányos.
A bar jellemzőit az objektum properties ablakának két fülén lehet beállítani: General és Axis.

A General fül:Direction
A sáv irányát állíthatjuk be. Lehet függőleges és vízszintes, és meghatározható a kijelzés iránya is. A sáv balról jobbra, jobbról balra, vagy fentről le, illetve lentről felfele jelezze az értéket.
Bar Value
A címke, aminek az értékét a sávnak jeleznie kell.
Max value
A skála legnagyobb kitéréséhez tartozó érték.
Min value
A skála legkisebb kitéréséhez tartozó érték.

A Max Value és a Min value lehet konstans (static value), címke (tag), tömb (array element) vagy indexelt címke (index tag). Részletesebben lásd az index tag és az array element leírásánál.

Axis fül. A bar skála mellett megjelenő beosztásokat lehet beállítani az Axis fülnélScale
Ha ez a kapcsoló ki van kapcsolva, akkor a sávnak nem lesz skálabeosztása és értékfelirata. Ha be van kapcsolva, akkor a sáv mellett beosztásokat is kap.
Axis Label
Ha be van kapcsolva, akkor a beosztások mellé felirat is kerül. Csak akkor lehet bekapcsolni, ha a Scale kapcsoló be van kapcsolva.
Axis Position
A skálabeosztás helye. Vízszintes bar-nál lehet alul vagy felül, függőlegesnél jobb vagy bal oldalon.
Axis label Position
A skálabeosztáshoz tartozó feliratok helye. Ezt a számot akkorára kell beállítani, amennyi számjegyből áll a skála végkitérését jelző szám. Pl. ha a skála végkitéréséhez tartozó szám, vagyis a General fül Max Value mezője 100, akkor itt 3-at kell beállítani.
Amennyiben a max vagy min (vagy mindkettő) value nem konstans érték, akkor az Axis label Position értékét úgy kell beállítani, hogy az ott hivatkozott érték várható maximális számjegyeinek számával azonos, vagy annál nagyobb legyen, különben a szám nem fog elférni a bar grafikán és helyette kettős keresztek jelennek meg (###).

A Scale Marks részben lehet beállítani a beosztások sűrűségét. A small graduation a sűrű, kis osztások, a large graduation a nagyobb osztások.
Small Graduation Mark per xx units
Azaz kis osztásjelek xx egységenként.
Ha pl. Min value=0, Max Value=100 és ide 10-et írunk, akkor 10 rövid osztás lesz a bar skálán, mivel 10-esével rak egy osztást.
Large Graduation Mark per xx Graduation Marks
    

XGauge Control

Analóg kijelző mutatóval.

 

Value
A kijelzendő értéket tartalmazó címke.
Min, Max value
A skála legkisebb és legnagyobb kitéréséhez tartozó értékek.
A Max Value és a Min value lehet konstans (static value), címke (tag), tömb (array element) vagy indexelt címke (index tag). Részletesebben lásd az index tag és az array element leírásánál.

A Display szekció paramétereivel állíthatjuk be az XGauge Control megjelenésének bizonyos paramétereit:
Mark Width
A számmal is ellátott (nagy) osztások távolsága a kijelzett értékre (Value) vonatkoztatva.
Danger
A kijelzett érték „veszélyes” tartományának határa. Az itt beírt érték fölött a skála színe a Color fülnél beállított DangerColor színű lesz.
Warning
A kijelzett érték figyelmeztető tartományának határa. Az itt beírt érték fölött a skála színe a a Danger értékig Color fülnél beállított WarningColor színű lesz.
Back Style
A háttér megjelenítésének módja.
Opaque: a háttér FrameColor színű lesz, és keretet kap.
Border Transparent: A háttér átlátszó, keret nincs, csak az órát magába foglaló kör háttere átlátszatlan BackColor színű.
Transparent. Mint Border Transparent, de a befoglaló kör is átlátszó. Ilyenkor csak a skála és a feliratok látszanak.
Minimum és Maximum Angle
Minimum angle a skála ívének kezdetét meghatározó szög, a Maximum Angle pedig az ív vége. 0 fok a középponttól jobbra mutató vízszintes, -180 fok a középponttól balra mutató vizszintes, 90 fok a függőlegesen lefele mutató vonal szöge, stb.
Axis Diameter Size
A mutató forgáspontjában lévő kör átmérője az egész objektumot befoglaló körhöz képest. Ha ide 1-et írunk, a középpont mérete azonos lesz a befoglaló körrel (mindent eltakar), ha 0.1-et, akkor a középpont köre a befoglaló kör méretének 10%-a lesz.
Labeling Offset
A Labeling fülnél a Labeling mezőben megadott szöveg helyzete. 0 és 1 között megadható tört szám: 0=legfelül, 1= legalul.
Mark Labeling Offset
A skála feliratainak helyzete. 0 és 1 között megadható tört szám: 0=középen, 1= legszélén.
Scale Offset
A skála helyzete. 0 és 1 között megadható tört szám: 0=középen, 1= legszélén.
Scale Width
A skála szélessége. 0 és 1 között megadható tört szám: 0=legkeskenyebb, 1=legszélesebb.

Labeling fülön a skála megjelenésére vonatkozó beállítások vannak:Labeling
Az objektumon megjelenő felirat szövege.
Unit
Az objektum által kijelzett érték mértékegységének szövege adható meg (celsius, bar, volt, amper, stb)
Danger és Warning Display
Ki vagy bekapcsolja a figyelmeztető és veszélyes sáv megjelenítését.
Slave pointer
Egy „peak hold” típusú segédmutató helyezhető a skálára, ami mutatja az érték változásának maximális és minimális értékeit. Segítségével egy pillantással megállapítható, hogy az utóbbi pár percben mekkora volt az objektum által kijelzett legkisebb és legnagyobb érték.
Normal Display
A skála normál értéktartományának színezését kapcsolja ki és be. Vagyis azt a tartományt, ami a warning és danger alatti tartományban van és NormalColor színnel jelenik meg.
Decimal Point
Ha be van kapcsolva, akkor a skálára kiírt értékek tizedes pont utáni részét is kijelzi. Kikapcsolva a skálán egész számok lesznek.

A Graphic fül

 

Background Graphic
A grafikus analóg kijelzőt befoglaló körön belüli háttérgrafika. <No Graphic> beállításnál ez a terület BackColor színű, ha azonban a Graphic listából választunk egy grafikus képet, akkor azzal a képpel tölti ki a körön belüli hátteret. A képet a körhöz méretezi.
A kép (vagy ha <No Graphic> beállítás van érvényben akkor a hátérszín) csak akkor jelenik meg a háttéren, ha a General fülnél a Back Style Opaque vag Border Transparent beállítású!
Frame Graphic
Az objektumot befoglaló négyzeten belüli és a körön kívüli háttérgrafika. <No Graphic> beállításnál ez a terület FrameColor színű, de a Graphic listából választott képpel is ki lehet tölteni. A kép méretét az objektum hátterének méretéhez igazítja.
A kép (vagy ha <No Graphic> beállítás van érvényben akkor a hátérszín) csak akkor jelenik meg a háttéren, ha a General fülnél a Back Style Opaque beállítású, azaz láthatóvá tesszük a hátteret!

Slider

Csúszka. Egy érték állítható be meghatározott tartományon belül fokozatmentesen egy csúszka segítségével. A csúszka helyzetével arányos értéket ad.
General fül:

       

Labeling
A csúszka felirata.
Min és Max Value
A beállítható legkisebb és legnagyobb érték. Vagyis a csúszka két végkitéréséhez tartozó érték.
Value
A címke, amibe a csúszka objektum az értéket teszi.
Axis Label
Feliratok ki és bekapcsolása a beosztás mellett
Scale
Skálabeosztások megjelenítésnek ki és bekapcsolása
Position Text
Ha be van kapcsolva, akkor a csúszkán a beállított érték számmal is megjelenik
Slider
A csúszka gombjának megjelenítése kapcsolható ki/be.
Bar Display
Ha be van kapcsolva, akkor a skálabeosztások mellett egy sáv is jelzi a pillanatnyilag aktuális értéket (ennek színe a BarFillColor színű). Ha ki van kapcsolva, akkor ilyen visszajelzés nincs.
Transparent
Ha be van kapcsolva ez a kapcsoló, akkor a slider-nek nincs kerete és háttere (átlátszó lesz).
Csak a csúszka, a skálabeosztás, a visszajelző sáv, a feliratok és a gomb látható (amelyik ezek közül be van kapcsolva).

3D-effekts fül
A háromdimenziós hatást keltő keretek beállításai. Ezen beállításoknak csak akkor van hatása, ha a General fülnél Transparent (átlátszóság) kapcsoló ki van kapcsolva.Style: Outer Border, Inner Border
A slider objektumnak két kerete van. Egy külső (Outer Border) és egy belső (Inner Border).
Lehetséges beállítások:
Dropped: Kidonborodó
Raised: Bemélyedő
Border: Egyszínű keret.
A kidomborodó vagy bemélyedő 3D hatás a színbeállítástól is függ: BevelColorDow, BevelColorUp, BackColor.
Width: Outer Border, Inner Border
A külső és a belső keret szélessége képpontokban megadva.
Border:
A két keret távolsága egymástól képpontokban mérve

A Graphic fül.
A Graphic fül ugyanolyan beállításokat tartalmaz mint az XGauge Control objektum tulajdonságait beállító ablak Graphic füle, csak a beállításaok nevei mások: BackGround és Slider Screen (képet lásd ott):
BackGround:
A csúszka beosztásai alatti területen megjelenített grafika, amit a Graphic listából lehet kiválasztani.
A BackGround kép akkor is megjelenik, ha a Slider objektum átlátszóra van állítva (Transparent).
Slider Screen
A csúszka gombjára ráhelyezett grafikus kép. Szintén a Graphic listából választhatóan.
Ez a kép csak akkor jelenik meg, ha a General fülnél a csúszka gombjának megjelenítése be van kapcsolva (Slider).
A trendek
Trendek (grafikonok) csak a grafikus képességekkel rendelkező operátorpaneleken jeleníthetők meg.
A működés szempontjából alapvetően kétféle trend van. A real time trend és a history trend.
A real time trend egy vagy több címke pillanatnyi értékét jelzi ki a grafikonon egy indítójel (trigger) megérkezésekor (ha több érték kijelzésére van szükség, akkor azt több görbe rajzolásával teszi). A trigger jel lehet szabályos időközönként érkező impulzus (pulse), aminek gyakoriságát meg lehet adni, vagy egy logikai változó állapota, amivel a PLC program szabályozhatja a grafikon mintavételeit.
A history trend gy PLC-ben lévő memóriaterület elemeinek tartalmát jeleníti meg.

A trendek megjelenítéséhez először létre kell hozni egy megfelelő bejegyzést a Trends listában. Minden egyes kirajzolandó görbéhez tartozik egy-egy ilyen bejegyzés ez határozza meg a kirajzolandó görbe (vagy oszlopok) jellemzőit.
A General fül:Name
A görbe neve. Ez a név jelenik meg a Trends listában és a grafikonba is ezen név alapján lehet beletenni.
Display
A görbe megjelenésének beállítása. Lehet vonal (lines) oszlop (bar) vagy pont (dots).
Line Type
Vonaltípus. Ha a display lines beállítású, akkor itt lehet megadni a vonaltípust, ami lehet folyamatos vonal (line), pontvonal (dots), szaggatott vonal (broken), vagy szaggatott vonal pontokkal (broken ith dots).
Bar Width
Ha a display bars beállítású, akkor itt az oszlopok szélességét lehet beállítani %-ban.
Samples
Azt határozza meg, hogy hány mérés tároljon el. Ennek akkor lesz jelentősége, ha a grafikont vízszintesen gördítjük vagy nagyítjuk.
Ha a grafikon real time típusú, akkor a ProTool a minták számából és a mintavételezési időből kiszámolja hogy a grafikonon egyszerre mekkora időtartam változásai láthatóak, és kiírja az ablakon megjelenített példa alá (a képen ez az érték 1 min 40 sec)
Display limit value lines
Ha ez a kapcsoló be van kapcsolva, akkor a grafikonon kirajzolandó értéket meghatározó címke tulajdonságainál, a Limit values fülön beállított határértékeknek megfelelően vonalat húz a grafikonra, láthatóvá téve ezzel a megadott értékkorlátokat Ha a limit értéke a grafikon által megjelenített tartományon kívül van, vagy a címkéhez nem tartozik limit, akkor nem rajzol ki vonalat.

Data source fül:
A görbe típusát és a grafikon adatforrásául szolgáló címkét itt lehet beállítani.Trend type
A grafikon típusa. Lehet valós idejű (Real time), vagy History trend beállítású.
Trend Tag
A címke, amelyik adatait a grafikon meg fogja jeleníteni.
Switch Buffer
Duplán pufferelt History trendekhez kapcsolódó beállítás (lásd alább)

Pulse
Csak real time típusú trendnél lehetséges beállítás. A grafikon frissítésének időbeni gyakoriságát lehet meghatározni vele. Ilyenkor a görbe kirajzolás time triggered, vagyis szabályos időközönként történik meg.
Figyelembe kell venni, hogy ha Trend tag-nál beállított címke Acquistion cycle beállításánál nagyobb idő szerepel mint itt, akkor a görbe frissítése megtörténik ugyan ezzel a gyakorisággal, de mivel az OP a PLC változó értékét az Acquistion cycle gyakoriságával olvassa ki, a görbe az aktuális adatokat csak az ott megadott időközönként követi.
Bit
Bit triggered görbe használatakor itt kell meghatározni a trigger bitet, amelyik átbillenésekor az OP a grafikonon léptet egyet (amennyiben real time grafikon), illetve hogy a teljes görbét mikor rajzolja újra a PLC-bből kiolvasott új adatok alapján (ha a görbe típusa history trend).
A bit-nél nem egy boolean típusú címkét kell megadni, hanem a Trend Transfer1 területmutató által meghatározott adatterület egy bitjét. A bit számát beállítva megjelenik mellette a területmutató alapján számított tényleges PLC memória cím.

Color fülnél állítható be a görbe (ill. az oszlopok) színe, valamitn a limit vonalak és limit tartomány színe.

A trends listában létrehozott görbéket egy Trend view objektummal lehet a kijelzőn megjeleníteni.
Egy trend view objektum egynél több trend görbét is megjeleníthet. Mivel a megjelenített görbék X tengelye közös, ezért a mintavételezésnek kompatibilisnek kell lennie. Vagyis nem jeleníthető meg egy trend view-el egy pulse triggerelt és egy bit triggerelt görbe. Az eltérő mintavételezési időre állított real time görbéket azonban meg tudja jeleníteni együtt is.
A Trend view objektumnak a kijelzésre vonatkozó tulajdonságai:

General fülItt egy lista található, amibe a megjelenítendő görbéket lehet beválogatni a trends listából. Egy trend view objektum egyszerre maximum 8 görbét tud megjeleníteni.
Arra figyelni kell, hogy bizonyos fajta görbék nem jeleníthetők meg ugyanazon a trend view objektummal. Ennek az az oka, hogy egy trend view objektum egy koordinátarendszerre rakja az összes görbét. Ezért eltérő triggerelésű görbéket nem tud egyszerre kirajzolni, mert azok X tengelyén eltérő lépték van.
Scale of Trend
Két lehetőség közül lehet választani Y Axis , Left és Y Axis, Right.
Azt mondja meg, hogy a megjelenített érték melyik Y tengely skálája szerint jelenjen meg.
A trendnek két Y skálája lehet. Egy a bal, egy a jobb oldalon. Ezeket egyenként az Y Axis , Left és Y Axis, Right füleknél lehet beállítani. Mindkét skálának kell egy minimum és egy maximum érték. A jobb és a bal oldali skála lehet eltérő beosztású. Annak az Y skálának nem kell feltétlenül látszania amelyikhez az érték skálása be van állítva.
Pl. Ha Ezt a kapcsolót Y Axis, Right-ra állítjuk, és az Y Axis, Right fülnél Scale Max-ot 1000-re, a Scale Min-t -0-ra állítjuk, de a skála megjelenítését kikapcsoljuk (Show Axis), akkor a grafikon (bármilyen értéktartomány is látható a bal oldali Y tengelyen) a Trend Tag 1000 értéke mellett fogja a legnagyobb értéket kijelezni, és 0 lesz a legalacsonyabb megjelenített érték (ha a trend címke értéke ezen a tartományon kívül van, nem jelenik meg semmi).

X Axis fül
Az X tengely skáláját meghatározó beállításokat tartalmazza.Axis label
Time, Samples/Max,
Tag/Constant Az X tengely beállításai
Time Ezzel a beállítással az X tengelyen időosztások jelennek meg.
Time Interval beállítás azt határozza meg, hogy a grafikonon kezdetben hány mérés legyen látható egyszerre. (oszlopgrafikonnál az oszlopok számát, vonalgrafikonnál a vonal töréspontjainak számát adja meg).
Ha az itt megadott szám nagyobb, mint a trend samples beállítása, akkor a grafikon nem tölti ki az X tengelyt, hanem csak a samples beállításnak megfelelő számú minta rajzolata lesz látható.
Samples/Max
Ezzel a beállítással az X tengelyen a kirajzolt minták száma jelenik meg.
Kezdetben Number of values számú minta lesz látható egyszerre az X tengelyen. Ennek az értéknek kisebbnek vagy azonosnak kell lennie a trend samples beállításánál megadott számmal. Ha több, akkor csaj a trend samples-nek megfelelő számú mérés rajzolódik ki (azaz a görbe nem tölti ki teljesen a grafikont).
Tag/Constant
Az X tengelyen egy tetszőleges intervallumú skálabeosztás is megjeleníthető.
Ehhez két adatra van szükség: A skála kezdetéhez tartozó érték, és a skála végértéke. Ezeket külön-külön lehetnek konstans, azaz fixen beírt értékek, vagy címkén keresztüli PLC értékre való hivatkozás. Az értékeket a Scale szekció Max és Min mezőiben kell megadni.

Display
Show axis
Az X tengely megjelenítését kapcsolja ki és be
Labeling
Az X tengely feliratainak megjelenítését kapcsolja ki és be, ha az X tengely megjelenítése be van kapcsolva.
Online operation wirh keyboard
A grafikon alatt hat nyomógombot jelenít meg, amelyekkel a grafikon lehet vezérelni:
 Felfüggeszti és folytatja a grafikon rajzolását
 A görbe elejére ugrik
 Görgetés balra
 Görgetés jobbra
 X irányú nagyítás
 X irányú kicsinyítés

New values
Itt lehet beállítani, hogy a görbét balról jobbra (From left) vagy jobbról balra rajzolja ki (From right). A kirajzolás irányának megfelelően rakja ki az X tengely feliratait is, ha a tengely feliratozása (Display/Labeling) be van kapcsolva.

Scale
Az X tengely skálájának végértékeit állítja be akkor, ha az Axis Label beállításnál Tag/Constant van megadva. Ha ott más van beállítva, akkor az X tengely beosztásai és annak végértékei abból a beállításból adódnak.
Tag/Constant beállításnál azonban a skála szabadon állítható. A beállítás lehet fix (Static value), azaz konstans, bebetonozott értékkel, vagy meg lehet adni címkét is (Dynamicize).
Max: a skála maximális értéke (azaz a grafikonon még látható legnagyobb X érték)
Min: a skála minimális értéke, ami az X tengely origója lesz.
A Min és a Max külön állítható, azaz lehet az egyik konstans, míg a másik egy címke.

Az Y Axis Left és Y Axis Right fülek
A grafikonon jobb és bal oldalon megjelenített tengelyek beállítása.Display
Show axis
Az Y tengely megjelenítését kapcsolja ki és be a megfelelő oldalon. Ha az Y Axis, Left fülön kapcsoljuk be, akkor a bal oldalon, ha az Y Axis, Right fülön, akkor a jobb oldalon.
Labeling
Az Y tengelyhez tartozó feliratok megjelenítését kapcsolja ki és be, ha az Y tengely megjelenítése be van kapcsolva.
Insert Guide Line at Value
Segédvonal megjelenítését kapcsolja ki vagy be. A segédvonal az Y tengelyen (vízszintes vonalként) jelenik meg. A leolvasást könnyíti meg. A segédvonal színe azonos lesz a tengelyek színével (AxesColor).
Axis Label Position
Az Y tengely feliratai számára fenntartott helyet lehet beállítani kb. a karakterek számával. Itt legalább akkora számot kell beállítani, amennyi karakterből (számjegyből) áll az Y tengely leghosszabb felirata. Ha a beállítás ennél kisebb. Akkor a tengelyen azok a számok amik nem férnek el, kettőskereszttel lesznek jelölve (#),

Axis Scale fül
Az X és Y tengelyek beosztásainak beállítását itt lehet elvégezni.Show additional values
Ha ez a kapcsoló ki van kapcsolva, akkor a tengelyen csak a legelső és a legutolsó beosztás és felirat lesz látható. Ha be van kapcsolva, akkor a két végérték között további beosztások jelennek meg, a következő beállítások szerint.
Small Graduation Mark per xx Units
Azaz kis osztásjelek xx egységenként.
Ha pl. Min value=0, Max Value=100 és ide 10-et írunk, akkor 10 rövid osztás lesz a tengelyen, mivel 10-esével rak egy osztást.
Large Graduation Mark per xx Graduation
Nagy osztásvonalak xx osztásvonalanként.
Azt lehet beállítani, hogy hány db kis osztásvonalanként legyen egy fő osztásvonal.
Ez a két beállítás a leolvasás könnyítésére való. A tengelyre a nagy osztásvonal mellé kiírja az értéket, ha annak megjelenítését bekapcsoltuk (Labeling).

A display fül
Az értéktábla megjelenésének tulajdonságait állítja be.
Ez egy táblázat, ami a trenden látható összes görbének tartalmazza a pillanatnyi adatait. A táblázat a grafikon görbéi/oszlopai alatt jelenik meg, a grafikon területén belül.Display values table
A táblázat megjelenítését kapcsolja ki vagy be. Ha a tábla ki van kapcsolva, akkor a további beállításokat a ProTool letiltja.
3-D
A táblázat háromdimenziós hatást keltő effektusát kapcsolja ki és be.
Gridlines
A táblázat celláit elválasztó rácsvonalak ki és bekapcsolása.
Column Order Variable
Változtatható oszlop elrendezés.
Ha be van kapcsolva, akkor engedélyezi az oszlopok sorrendjének megváltoztatását. Amennyiben a panelhez kapcsolódik egér, akkor a grafikon alatta a táblázat oszlopainak a fejlécén nyomva tartva és vízszintesen elhúzva az egeret, az oszlopok sorrendje felcserélhető. Ha ez a kapcsoló ki van kapcsolva, akkor az oszlopok sorrendje fix.
Visible Lines
A táblázatban egyszerre látható sorok száma.
A táblázatban annyi sor van, ahány görbét (illetve értéket vagy értékcsoportot) a trend megjelenít. Az itt megadott számú sor jelenik meg a táblázatban. Ha a táblázat ennél több sorból áll, akkor a táblázat görgethető, miközben egyszerre mindig két sor lesz látható.
Ha a megjelenített sorok számát nagyobbra állítjuk mint ahány sor van a táblázatban, akkor a táblázat alsó rész üres marad.Focus Width
Ez az egy opció nem csak a trend táblázatára, hanem az egész trendre mint objektumra vonatkozik. Az objektum kiválasztott állapotát jelző keret vastagságát lehet megadni pixelben(a keret színe FocusColor színű lesz).

A második rész itt olvasható
Ez a jegyzet letölthető PDF formátumban

Kapcsolódó cikk:
ProTool tippek

Szirty