WinCC Flexible - PC runtime


WinCC Flexible-el  most ismerkedők futhatnak bele, (mint ahogy én is) hogy ha egy Step7 projectbe olyan HMI stationt illesztenek, ami egy PC (PC - WinCC Flexible runtime) és nem valamilyen operátorpanel, akkor kicsit máshogy megy a HMI hálózatba illesztése mint operátorpanelnél.A probléma az, hogy a runtime-ot nem tudjuk hálózatba illeszteni úgy ahogy egy OP-t. A Station listában ugyanis nem jelenik meg a Step7 projectben konfigurált hálózat és a PLC.
Tehát nem tudjuk beállítani a kommunikációs partnert, csak kézzel.
Amíg azonban nem tudjuk a hálózatba illeszteni, addig nem fogad el olyan TAG-et, amit a szimbólumtáblából vagy DB-ből választunk ki. Csak közvetlenül, kézzel megadott címmel tudunk TAG-et létrehozni.A NetPro-ban is látható, hogy a HMI nincs hálózatba kötve, ezért nem tudja a szimbólumokat hozzárendelni a TAG-ekhez:Nem is tudjuk hálózatba kötni, mert a WinCC flexible eszköznek nincs hálózati kapcsolatra alkalmas csatlakozási pontja (network connection).
A megoldás: készíteni kell neki egyet.
Természetesen nem mindegy milyet, hiszen a WinCC Runtime egy PC-n fog futni. Ebben a PC-ben kell lennie egy olyan hálózati adapternek, ami lehetővé teszi hogy a PLC hálózatba illesszük (Ethernet, Wlan, MPI, Profibus, stb). A példa szerint MPI vagy Profibus lehet, mivel a PLC ezzel a két kommunikációs lehetőséggel rendelkezik.
Az interfészt a következőképpen adhatjuk hozzá a WinCC Flexible RT-hez:

Kattintsunk duplán a SIMATIC HMI Station(1) objektumra. Megnyílik a HW Config ablak, amiben a WinCC flexible RT-t láthatjuk. A feladat az, hogy a katalógusból kikeressük a megfelelő kommunikációs eszközt és beillesszük a HMI hardverbe. Pl. ha a runtime-ot futtató PC-ben CP5611-es kommunikációs kártya lesz, akkor drag and drop technikával húzzuk át a HMI táblázatába (vagy jelöljük ki a 4-es slotot, majd kattintsunk duplán a katalógusban sz SW V6.0 SP5 elemre):A CP beillesztésekor előbukkan az interfész beállításának ablaka. Ez az interfész MPI és Profibus kommunikációra is alkalmas, az alapértelmezés a Profibus. Ezt később át kell majd állítani MPI-re (lásd alább). Egyelőre nyomjuk meg az Ok gombot.Most már van egy kommunikációs interfész a HMI-ben:Már csak át kell állítani MPI kommunikációra. Kattintsunk duplán a táblázatban a CP 5611 bejegyzésre, megnyílik a beállító ablak.
Tegyük fel hogy a HMI-nket az MPI buszra akarjuk tenni. Az ablakban (General fül) állítható be a HMI eszközünk címe. Kezdetben a 2-es címet ajánlja fel, ám ez általában nem megfelelő, mert a PLC alapértelmezés szerinti címe is 2. Állítsunk be egy szabad MPI címet.Mentsük el a művet és zárjuk be a HW Config ablakot.
Most váltsunk vissza a NetPro ablakra. A SIMATIC HMI Station(1) már rendelkezik egy piros MPI interfész csatlakozási ponttal. Kössük be az MPI buszra és mentsük el a változásokat. A NetPro-ból ezután ki is léphetünk.A következő lépes: A WinCC Flexible projectben létrehozni egy csatlakozást.
Pontosabban az magától már létre is jött:
Kapcsolódó írások:
WinCC Flexible jegyzetek, tippek
WinCC Flexible Runtime használata PC-n


Szirty