S7 diagnosztikai üzenetek

Hibakeresésnél fontos információkat tudhatunk meg a CPU diagnosztikai pufferéből.
A diagnosztikai puffer egy lista, ami a CPU diagnosztikai üzeneteit tartalmazza néhány üzenetig visszamenőleg. Minden üzenet tartalmaz egy időbélyegzőt, ami mutatja az üzenet bejegyzésének idejét a CPU órája szerint.
A diagnosztikai puffer megjelenítéséhez működő kapcsolat kell a PC és a PLC között. Ha ez megvan, akkor a simatic managerben aktívvá kell tenni a project fa egy olyan elemét, amelyik kapcsolatban áll a CPU-val. Mivel egy projectben egyéb HW állomások és több CPU is lehet, innen tudja melyik CPU-nak a diag pufferét jelenítse meg.Ha a HMI station vagy a project fa gyökere aktív, akkor nem fog megjelenni a module information ablak, amin a diag puffert is megtekinthetjük!
A module information ablak a Ctrl-D gombokkal illetve a manager PLC / Diagnostic / Settings / Module information.. menüpontjával hívható elő. A diagnosztikai üzeneteket a megjelenő ablak Diagnostik Buffer fülén találjuk meg:Az egyes üzeneteket kiválasztva a Details on Event alatt részletezi az üzenetet.
Az üzenetek jelentését itt nem részletezném, az írás célja az, hogy bemutassa hogyan tudjuk ezeket az üzeneteket más módon is lekérdezni.
Ha a rendszerben van operátor panel vagy HMI PC, kézenfekvő hogy ezen jelenítsük meg a diagnosztikai puffer tartalmát. Ez lehetséges is.

Diag üzenetek megjelenítése ProTool RT-ben

Egy képernyőn helyezzünk el egy Message View objektumot, majd állítsuk be úgy, hogy a diagnosztikai üzeneteket jelenítse meg (Diagnostic Buffer From PLC). Ne felejtsők el beállítani azt is melyik PLC pufferét akarjuk megjeleníteni. Ezt akkor is meg kell tennünk, ha csak egy PLC van a rendszerben.A runtime kiolvassa a diag puffert és megjeleníti a tartalmát.
Így láthatjuk a korábbi üzeneteket is. Ezekre az üzenetekre ritkán van szükség, de amikor igen, akkor nagyon hasznosak. Nem csak hibakereséskor hasznos, megtudhatjuk azt is mikor indult újra a PLC vagy mikor kapcsolták esetleg STOP módba,Video a ProTool beállításokról (ProTool_DiagMSG.avi)


Diagnosztikai üzenetek megjelenítése WinCC Flexible RT-ben

A ProTool-os megoldáshoz hasonlóan itt is helyezzünk el egy alarm view üznetmegjelenítő objektumot.
General properties-ben kapcsoljuk be a Diagnostic Events kapcsolót, a többit pedig ki, hogy az ablakban csak a diagnosztikai üzenetek jelenjenek meg.A következő lépés, ahogy ProTool esetén is, bekapcsoljuk a diagnosztikai üzenetek kiolvasását:Itt azonban nem kerül az üzenet ablakba az egész diag puffer, így csak a runtime indítása után érkező üzenetek lesznek láthatók.

Video a WinCC Flexible beállításokról (WinCCFlex_DiagMSG.avi)


Üzenetek WEB-en

A másik lehetőség a PLC WEB szerverének kihasználása a diagnosztikai üzenetek kiolvasására. Már ha van neki WEB szervere. Ha van a CPU-n ethernet port (vagyis a CPU PN-es, profinetes) akkor van.
Ilyenkor aktiválhatjuk a beépített WEB kiszolgálót, ami alapvető diagnosztikai funkciókat lát el. Ezt egy közönséges web böngészővel lehet elérni (Firefox, Internet explorer, Opera, stb),
Az aktiválást a HW configban végezhetjük el a CPU beállításainál a Web fülön:A szolgáltatás aktiválása mellett három nyelvet is bekapcsolhatunk. ha nyelvet nem kapcsolunk be, akkor a böngészővel nem látjuk a diagnosztikai üzenetek szövegét, csak azok számát.
Ha bekapcsoljuk az angol nyelvet, akkor a diag üzeneteket angol nyelven is láthatjuk, ha a böngészőben is az angol megjelenítés van aktiválva:Más nyelv beállításánál ugyancsak a számok jelennek meg.
Ha a az aktivált nyelv nincs beállítva a simatic managerben, akkor kapunk egy hibaüzenetet:A help ablak elárulja mit kell ilyenkor tennünk:Lépjünk kis a HW managerből és a simatic managerben válasszuk az Options menüből a Language for Display Device pontot és a listába vegyük fel azokat a nyelveket, amelyeket használni akarunk.Miután a HW configban bekapcsoltuk a WEB szolgáltatást és a negfelelő nyelveket is aktiváltuk, rá kell tölteni a CPU-ra a konfigurációt.
Ezután egy böngészővel azonnal elérhető a CPU IP címén az WEB szolgáltatás:

Video file a WEB szolgáltatás beállításáról  (WEB_MSG.avi)


="">
Szirty