Step7 HW katalógus offline frissítése

Előfordul, hogy egy frissen vásárolt S7 modult, CPU-t vagy buszos eszközt nem tudunk megfelelően (vagy sehogy) rendszerbe illeszteni, mert a HW config nem ismeri azt. Vagy benne van, de a kapott eszköz verziója újabb, mint amit onnan ki tudunk választani. Ilyen a fejlődés "sötét" oldala. Ha ilyesmi történik, akkor két eset lehetséges:
 1. Az eszközt csak egy magasabb verziójú Step7 támogatja
 2. A meglévő Step7 támogatja, de nincs benne a hardver katalógusban
Az első esetben sajnos nem lehet mit tenni, csak kicserélni az eszközt egy régebbire, vagy upgrade-elni a Step7-et. A második eset egyszerűbb: le kell tölteni egy újabb hardver katalógust.
A Step7 HW config katalógus frissíthető közvetlenül az internet segítségével. Ezt a HW config Options > Install HW updates menüpontjával kezdeményezhetjük.
Ha azonban valamilyen okból az internet csak korlátozottan, vagy sehogyan sem érhető el arról a gépről amelyiken frissíteni szeretnénk, lehetőség van az offline frissítésre is.
A HW support csomagot le kell tültenünk egy másik gépre, majd file-ban áthozzuk és úgy telepítjük.

Jelenleg (2008.Dec.20) a legújabb HW csomag Step7-hez ez: STEP7_HSPs.zip
A Siemens oldalán több nyelven PDF dokumentációt is találunk arról, hogy a frissítő csomag pontosan milyen hardver elemeket tartalmaz.

 1. Töltsük le a STEP7_HSPs.zip file-t és bontsuk ki egy adathordozón egy könyvtárba (pl. pendrive)
 2. Vigyük a kicsomagolt file-okat a másik gépre, amit frissíteni akarunk. Ott indítsuk el a HW config programot és válasszuk az Options > Install hardware updates menüt.
  Mielőtt telepítjük a csomagot, állítsunk le minden Step7 alkalmazást (szimbólum editor, LAD/FBD/STL szerkesztő, stb). Valamint zárjuk be a HW Configban megnyitott projectet (Station > Close)
 3. Válasszuk az Options > Install HW updates menüpontot. A megjelenő ablakban válasszuk a Copy from disk opciót, és nyomjuk meg az Execute... gombot.


  Előfordulhat, hogy a egy üzenetet kapunk, amiben arra kér, hogy állítsuk be a könyvtárat, ahol a HW update csomag van. ha ez történne, nyomjuk meg az Ok gombot.


  Ezután a Storage folder of HW updates sorban adjuk meg kézzel a teljes elérési útját (meghajtó betűjellel együtt) annak a könyvtárnak, amelyikbe a letöltött ZIP-et eltároltuk


 4. A következő ablakban a hspcontents.xml file-t fogja követelni rajtunk. Ez a file szintán ott van, ahova kibontottuk a STEP7_HSPs.zip-et.

 5. A következő lépésben, ha minden jól ment, egy lista fog megjelenni, ami tartalmazza a HW update-ben szereplő összes eszközt.

  Kézzel választhatunk melyiket akarjuk telepíteni és melyiket nem.
  A copies oszlopban yes van annál az eszköznél, amelyiket a rendszer már tartalmazza, és no amelyiket nem. Amennyiben ez az első alkalom hogy HW update-et telepítünk, a legtöbb sorban a no felirat fog megjelenni.
 6. Nyomjuk meg az Install gombot.

  Telepítéskor megkérdezi lezárhatja-e a nyitott Step7 alkalmazásokat. Válaszoljunk igennel, automatikusan bezárja a HW config programot.
 7. A telepítés végén közli hogy a hardver frissítés készen van (The selected hardware updates were installed successfully) Nyomjuk meg az Ok. gombot.
  Ezután elindítva a HW config programot, használhatjuk a frissített hardver katalógust
Felhasznált irodalom:
How can you update the hardware catalog without direct Internet access?
Update of the Module Catalog in the SIMATIC ManagerSzirty