MMC kártya felélesztése


Belefutottam egy olyan problémába, hogy egy S7-300 315-2 PN/DP CPU a HW konfig írása közben "összeborzolja" az MMC kártya tartalmát.
Eleinte azt hittem tönkreteszi a kártyákat, de később kiderült, hogy azok fizikailag nem károsodnak. A kártya az összeomlást követően használhatatlanná válik. A CPU-t feszültség alá helyezve az összes LED egyszerre villogni kezd rajta és MPI buszon és etherneten is elérhetetlenné válik. Az álmoskönyv szerint ez fatális memória hibát jelent.
Nem állítom hogy ez gyakori probléma, de nem csak én tapasztaltam. Olybá tűnik, hogy ez a jelenség a 315-2 PN/DP egyik jellegzetessége lehet, talán egy firmware hibának köszönhetően...

Az S7 PLC-k által használt MMC kártyák szabványosak ugyan, de nincs rajtuk a hagyományos értelemben vett file rendszer vagy partíció, ezért PC-s kártyaolvasóban egy hibátlan MMC kártya sem haszálható. Az MMC kártyát PC-ben SIEMENS PG-vel és a Step7-el van lehetőség kezelni.
Soha ne formázzuk le az MMC kártyát PC-vel, mert ezzel az S7 PLC számára használhatatlanná tesszük!
De MMC image ráírásával az így formázott kártya is rendbehozható.

Visszatérve a tönkrement MMC kártya esetére, néhány PLC lista tag segítségével kiderült, hogy a helyzet nem reménytelen. Létezik ugyanis egy programcsomag, amivel az S7 MMC tartalma byte-ról byte-ra lementhető egy image file-ba és image file-ból vissza is írható a kártyára.

Az image író és olvasó programok itt találhatók (Én a frissebb változattal próbálkoztam)

MMC image file-ok:
64kB
128kB
2MB

Mi kell hozzá?
Az MMC kártya amit gyógyítani kell, az image író program, egy korábban mentett image file ami megfelel a kártya kapacitásának, egy PC windows-al és USB porttal, meg egy olyan USB-s kártyaolvasó, ami képes az MMC kártya kezelésére.
Az image írásához rakjuk a kártyát az olvasóba, csatlakoztassuk a géphez, indítsuk el a S7ImgWR1.exe programot.A pick file gombbal válasszuk ki az image file-t, amelyiket rá akarjuk írni, az MMC card drive letter-nél pedig annak a logikai meghajtónak a betűjelét amelyikben az MMC kártya van, és nyomjuk meg a start gombot.

Figyelem!
A művelet az MMC kártya korábbi tartalmát teljesen megsemmisíti ezért csak akkor írjunk a kártyára image-et, ha a tartalma nem pótolhatatlan vagy egyszerűen nincs más választásunk.

Fontos, hogy a művelethez a Windows-ba rendszergazda jogokkal legyünk bejelentkezve, különben a rendszer nem fogja engedni az image író programnak a meghajtóhoz való hozzáférést. Ilyenkor "MMC drive open error" üzenetet kapunk.

Egy MMC-ről mentést is készíthetünk az S7ImgRD1.exe használatával. A program végigolvassa a kártya tartalmát és létrehoz egy image file-t. Ha a beolvasott MMC kártyán vannak S7 blokkok, akkor természetesen azokat is menti image-be.


Köszönet illeti mindazokat akik segítettek a témában:
Murin Ákos
Rudas Csaba
Vári László
Cserenyecz IstvánSzirty