TIA portal tippek

Utolsó módosítás: 2013.február. 12

SIEMENS TIA portal szoftverrel, hozzá kapcsolódó S7-300/400 és S7-1200 PLC programozással HMI-vel kapcsolatos megoldások, tippek, tanácsok.

TIA portal V11 telepítés utáni probléma
S7-1200 CPU 1215C és a TIA portal

S7-1200 CPU 1215C és a TIA portal
Ha S7-1200 CPU1215C-t kell programozni, azt fogjuk tapasztalni, hogy nem szerepel az Add new device listában. A TIA portal még UPD5 szinten sem ismeri ezt a CPU-t (az UPD csomagok nem tartalmaznak HW adatbázis frissítést).A probléma egy HSP (Hardware Support Package) telepítésével orvosolható, ami kibővíti a hardver katalógust az új, azóta megjelent elemekkel.
Alkalmazása:
A ZIP file-t bontsuk ki egy könyvtárba, indítsuk el a TIA portalt, és válasszuk ki az Options menü Support Packages pontját:Nyomjuk meg az gombot és a megjelenő ablakban mutassuk meg neki hol van a kibontott csomag. A csomagon belül válasszuk ki a HSP_V11SP2_0026_001_S71200_CPU21x_MAP3_3.0.isp11 nevű file-t (ebben van a kérdéses CPU).
Ha szükségesnek érezzük kiválaszthatunk többet is, akár mindet, de ha a TIA portal verziónk nem képes az F-es eszközök kezelésére, akkor hibaüzenetet fogunk kapni.A művelet hatására a Local support packages listában megjelennek a kiválasztott eszközök, de az Installed oszlopban a No felirat lesz látható.
Ezután mindegyik telepítendő eszközt ki kell pipálni, majd meg kell nyomni az Install gombot.Ezután a program egy ablakban megkér, hogy lépjünk ki a TIA portálból. Zárjuk be a TIA portál ablakot. Ekkor a figyelmeztető üzenetet küldő ablakban aktív lesz a "tovább" gomb, amit ha megnyomunk telepíti a kért HW elemeket.
Ha a művelet hibátlanul lefut, a TIA következő indításakor már tartalmazni fogja az új hardvereket.

TIA portal V11 telepítés utáni probléma

Telepítés utáni problémaként jelentkezhet az, hogy a program az alábbi üzenettel elszáll amikor project nézetre akarjuk átváltani:A Siemens technical forum böngészésekor azt a magyarázatot találtam, hogy a problémát az S7DOS nevű komponens okozza, ami régebbi a szükségesnél.
Tippként az ott leírt javaslatok között szerepelt az UPD2 (azóta van UPD5) update csomag telepítése, mint megoldás.
Az általam tapasztalt esetben sajnos a problémát épp az update csomag telepítése okozta, az ugyanis sikertelen lett, a telepítés hibaüzenettel leállt. A log szerint a hiba az S7DOS komponens lecserélésekor történt. Ezután a TIA portál már a fenti hibát dobta.
A megoldást a fórumon szereplő másik tipp adta, miszerint töröljük a regisztrációs adatbázisból (regedit) az alábbi kulcsot:
"HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Siemens\Shared Tools\S7DOS"

Előtte készítsünk mentést róla, nem biztos hogy minden esetben hasznosabb mint káros ez a beavatkozás, a fórumozó is figyelmeztet, hogy ez nem a Siemens hivatalos megoldása a problémára. Mindneki a saját belátása szerint kockáztassa a rendszere épségét!

Ebben az esetemben segített... A registry kulcs törlése után az UPD5 már hiba nélkül települt, ami megszüntette a TIA postál hibáját is.Szirty